Opinii

Poliţia e slabă şi nu reuşeşte să-şi depăşească condiţia de pândar stătut

Dă mai departe...

Primesc pe mail informări de la Infotrafic zilnic. În România e carnagiu. Nu există nicio zi fără morţi şi răniţi. În ultima vreme s-au înmulţit accidentele cu camioane, TIR-uri, platforme, chestii mari, în general. Ieri s-a răsturnat un autotren, iar altuia i-a zburat o roată în mers. Astăzi un cetăţean a adormit la volan şi a intrat pe contrasens; patru răniţi. Altul a întors, ieri, pe DN1; l-a pocnit o maşină care circula regulamentar şi l-a aruncat 20 de metri până în câmp. Alţi patru răniţi.


Nu vă înţeleg, zău. Nu înţeleg ura şi disperarea cu care conduceţi. Nu înţeleg nevoia de a fi în faţa celuilalt, lupta aia pe viaţă şi pe moarte ca şi cum ai fi pilot de Formula 1. Relaxaţi-vă, suntem deja primii, suntem pe primul loc. Suntem pe primul loc în Europa la numărul de morţi în accidente auto (şi la numărul ăstora, cred). Omorâm bărbaţi, bătrâni, femei, copii. Intrăm pe contrasens pe autostradă, întoarcem şi depăşim peste dublă linie continuă, pe serpentine, gonim cu 200 la oră pe drumuri oribile. Suntem de o inconştienţă criminală, de o prostie feroce, de o disperare stelară.


Mă uitam zilele astea la un filmuleţ dintr-un orăşel din Moldova. Un autotren care trece pe roşu cu o super viteză, un jeep care dă să intre pe banda lui prin intersecţie fără să se asigure, se fac praf, intră şi în cei care aşteptau, regulamentar, la semafor să facă stânga, un copil mic, gen câţiva anişori aflat pe scaunul din faţă (!) în jeep, fără scaun, fără centură (!) e proiectat pe geam după autotren, îl iau nişte oameni în braţe şi fug cu el, traversând fără să se asigure nicio clipă.


Ce se întâmplă? Ce naiba se întâmplă? Poliţia e slabă, asta e realitatea, şi nu reuşeşte să-şi depăşească condiţia de pândar stătut, nu impune legea unde trebuie, nu e permisivă unde trebuie. Poliţiştii sunt ţinuţi pentru coloane oficiale, şi nu sancţionează, în general, decât ce sunt scoşi în stradă, în ziua aia, să sancţioneze. Şi e percepută ca slabă, şi oamenii se comportă ca animalele.


Dar asta e tot? Suntem idioţi, nebuni, criminali, animale însetate de sânge? Dacă nu stă cineva cu bâta pe noi nu suntem în stare să nu fim criminali şi idioţi, ştim doar de frică, precum nişte troglodiţi? Ştiu că sunt întrebări retorice, dar nu pot să nu mă minunez. Ne pierdem răbdarea pe şosea ca nişte copii mici, ne îmbufnăm, smucim, ţâşnim, înjurăm, forţăm, avem pretenţia cretină să dispară tot din faţa noastră şi să ajungem instant unde avem nevoie, să mergem printr-un oraş care e pe primul loc în Europa la trafic infect cu 90 la oră şi drept, fără să ne iasă nimic în cale, ne batem, ne scuipăm, ne împuşcăm pentru un loc de parcare, să nu mergem 20 de metri pe jos?


Pe bune, chestia asta e scăpată de sub control. Şi nu de acum. Buboiul nu s-a spart decât în Piteşti, din pură întâmplare. Dar nu pot să nu mă întreb de ce poliţiştii care m-au examinat pe mine conduceau maşini de zeci de mii de euro. De ce văd zilnic pe drumul spre muncă sute, mii de oameni care ÎN MOD CLAR NU ŞTIU SAU NU VOR SĂ ŞTIE regulile de circulaţie. De ce nu ne putem stăpâni niciun pic şi cădem pradă primului impuls, asemenea porcului. De ce trebuie să ucidem oameni zilnic, să răpim familiilor taţi, mame, fraţi, surori, copii. De ce trebuie să ne rugăm zilnic când ieşim din casă să ajungem vii la destinaţie.


Şi lipsa asta de conştiinţă. Pur şi simplu, singura soluţie e reexaminarea tuturor posesorilor de permis. Pe bune, după reguli clare, cu camere video, cu psihologic făcut dur şi pe bune, nu tâmpenia aia cu butonaşe şi pedale, pe care ar trece-o orice psihopat internat la balamuc râzând, în timp ce strânge de gât o asistentă.


Şi apoi aplicarea legii ca într-o ţară civilizată, tuturor, peste tot, tot timpul. Să nu mai travesreze oamenii pe roşu prin faţa poliţistului în cele 364 de zile din an când nu are acţiune de amendat pietoni. Să nu mai treci pe galben sau roşu la toate semafoarele. Să nu mai accelerezi când vezi pietonul pe marginea trecerii că lasă, am timp să trec eu primul.
Să nu mai scapi făcând o porcărie de 99 de ori din 100. Ci poate, dacă ai un super noroc, să scapi o dată din 100 de încercări, şi în rest să iei amendă, să rămâi fără permis, să te duci la puşcărie.
Cum e normal, şi cum le datorăm familiilor rămase fără cei iubiţi.

(autor Iulian Enache, redactor Economica; Sursa Facebook)

Comentează

You must be logged in to post a comment Login

Spune părerea ta!

Copyright © 2018 Ziarul Zona. Toate drepturile rezervate. Este interzisă orice utilizare a conţinutului site-ului www.ziarulzona.ro în alte scopuri decât cele permise expres de prezentul document sau de legislaţia în vigoare. Preluarea și difuzarea informațiilor de pe site-ul www.ziarulzona.ro se face doar cu precizarea sursei.

În Sus