TECUCI

Spitalul din Tecuci este târât în tribunal de o firmă din București deținută de un fost parlamentar

Dă mai departe...

În 5 iunie 2018, împotriva Spitalului municipal „Anton Cincu” din Tecuci s-a deschis o acțiune la Tribunalul București de către o firmă din București, obiectul cauzei fiind comunicare informaţii de interes public (Legea Nr.544/2001).

Reclamant este SC TODY LABORATORIES INT. SRL, societate  deţinută de soția fostului senator independent Valeriu Todiraşcu (în legislatura 2012 – 2016; senatorul  a făcut parte inclusiv din Comisia de sănătate),  notează Monitorul de Botoșani.

Conform publicației BZI.ro (Bună Ziua Iași), societatea SC TODY LABORATORIES INT. SRL – având ca obiect de activitate distribuție de reactivi pentru analizele de sânge,  a devenit calvarul mai multor manageri de spitale.

„Nu există spital din Iași care să nu fi avut probleme cu aceasta firmă. Mai mult, o parte dintre unitățile medicale au fost acționate în instanță de către reprezentanții firmelor” notează publicația ieșeană. Spitalele care au încheiat contracte cu societatea menționată dar și cu o altă societate deținută de familia parlamentarului, Tody Company Exim SRL, au avut mari probleme, deoarece reactivii nu au fost de calitate și au apărut probleme la rezultatele analizelor bolnavilor.

„Este o firmă care pur și simplu ne hărțuiește. Au acționat în instanță spitalul pentru că licitația pentru achiziționarea reactivilor a fost câștigată de o alta firmă. De două ori pe săptămână primim solicitări din partea firmei Tody, prin care ne solicită copii după facturile plătite către firma care are contract cu spitalul pentru reactivi, substanțele distribuite de furnizori pentru laborator, copii după contracte sau alte documente ale furnizorilor aflați în contract cu spitalul. Firma Tody distribuie o serie de reactivi, dar de proasta calitate. Nu pot să mă joc cu viața pacienților. Pur și simplu suntem hărțuiți. “, a declarat dr. Mihai Glod, managerul Spitalului Căi Ferate din Iași.

Conducerea Spitalului Sf. Spiridon din Iași primește de 3-4 ani amenințări din partea reprezentanților celor două firme. „De 3-4 ani ne amenință, ne tracasează cu tot felul de adrese, prin care ne solicită să le trimitem documente, facturi cu privire la furnizorii de servicii aflați în contract cu spitalul. Cel mai potrivit cuvânt este hărțuire. Într-o lună de zile ne-a trimis șase adrese”, a declarat ec. Ioan Barliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon din Iași.

Spitalul de copii Sf. Maria din Iași a trecut printr-un proces cu una dintre firmele deținute de Cornelia Todirașcu, soția senatorului.

„Suntem hărțuiți de aceste firme. Le-am spus să studieze SEAP-ul dacă doresc să știe ceva despre licitații. Aceste firme au mai participat la niște licitații mici. Ei doresc să le punem la dispoziție toate datele cu privire la furnizorii în contract, inclusiv sumele de bani. Frecvent primim adrese să le furnizăm diferite copii după documente. Dacă ar participa la licitații și s-ar considera nedreptățiți, atunci au dreptul să solicite date”, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de copii Sf. Maria din Iași.

Și DSP Botoșani a fost acționată în instanță de una din firmele de mai sus. În iulie 2016, societatea Tody Laboratories INT SRL Bucureşti a trimis o solicitare oficială DSP Botoşani prin care a cerut mai multe informaţii privind achiziţiile publice, respectiv preţul unitar de cumpărarea unor produse.

Astfel, zeci de spitale din ţară, clinici şi institute medicale care deţin laboratoare de analize s-au trezit cu solicitări de acelaşi gen.

Valeriu Todirașcu s-a născut la 3 septembrie 1969, în Chișinău, Republica Moldova. Între 1986 și 1990, a urmat cursurile Facultății de Economie la Universitatea de Stat din Chișinău, specialitatea „Analiza economică, revizia și controlul activității organizațiilor bugetare”, iar după 4 ani de studii, profitând de înlăturarea regimului comunist din România și de relaxarea celui din Uniunea Sovietică, s-a transferat la Academia de Studii Economice din București, unde în 1993 și-a luat licența în domeniul „Marketing și negocierea în Relațiile Economice Internaționale”.

După terminarea studiilor, Todirașcu a înființat câteva afaceri în domeniul medical:  laboratoare de analize și un magazin on-line de aparatură medicală.

 

Comentează

You must be logged in to post a comment Login

Spune părerea ta!

Copyright © 2018 Ziarul Zona. Toate drepturile rezervate. Este interzisă orice utilizare a conţinutului site-ului www.ziarulzona.ro în alte scopuri decât cele permise expres de prezentul document sau de legislaţia în vigoare. Preluarea și difuzarea informațiilor de pe site-ul www.ziarulzona.ro se face doar cu precizarea sursei.

În Sus